Soal Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 2 dan Kunci Jawaban Kurikulum 2013

Berikut ini Soal Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 2 dan Kunci Jawaban Kurikulum 2013

A. Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e!

The following text is for number 1-5

The Monkey and the Crocodile

One day, there was a monkey. He wanted to cross a river. There he saw a crocodile so he asked the crocodile to take him across the other side of the river. The crocodile agreed and told the monkey to jump on its back. Then the crocodile swam down the river with the monkey on his top.

Unluckily, the crocodile was very hungry, he stopped in the middle of the river and said to the monkey, “My father is very sick. He has to eat the heart of the monkey. So he will be health again.”

At the time, the monkey was in dangerous situation and he had to think hard. Then he had a good idea. He told the crocodile to swim back to the river bank. “What’s for?” asked the crocodile. “Because I don’t bring my heart,” said the monkey. “I left it under a tree, near some coconuts in the river bank.”

The crocodile agreed and turned around. He swam back to the bank of the river. As soon as they reached the river bank, the monkey jumped off the crocodile’s back. Then he climbed up to the top of a tree.

“Where is your heart?” asked the crocodile. “You are foolish,” said the monkey to the crocodile. “Now I am free and I have my heart.”

1. What did the monkey want?
a. Cross the river
b. Eat some bananas
c. Drink in the river
d. Met the crocodile
e. Took a rest
Answer: a

2. What did the monkey see at the river?
a. Crocodile
b. Fish
c. Wolf
d. Goat
e. Farmer
Answer: a

3. According to the crocodile, how to make the crocodile’s father healthy?
a. Eat the heart of the monkey
b. Go to the doctor
c. Take a rest
d. Went to the therapy
e. Eat the monkey’s heart
Answer: a

4. What is the character of the crocodile?
a. Smart
b. Stupid
c. Cheerful
d. Calm
e. Contentious
Answer: b

5. River bank=….
a. tengah sungai
b. pinggir sungai
c. hulu sungai
d. hilir sungai
e. laut
Answer: b

The following text is for number 6-10

The Legend of the Lalihote

Long ago, there lived a humble young man named Lalihote in a remote village of ancient Gorontalo. One night, Lahilote who lived near a water spring which was the upper stream of a river and made a living by collecting rattan in a nearby forest dream that was given a piece of such big rattan called “Hutiya Mala”. The young man sprang up from his sleep upon the surprising dream.

A few days later on his way to the forest, Laholote chanced to glance down the river and see a group of seven beautiful fairies who were bathing joyfully. The seven beauties left their “selendangs”, the magic scarves they used as the wings, on the river-bank. Greed soon lured Lahilote to steal and hide one of the selendangs. As they were aware of the presence of Laholote, the fairies soon stopped bathing and go out of water and fetched their selendangs. They all flew to the heaven leaving the poor one who cried and sobbed desperately because she could not find her selendangs. Lahitole approached and comforted her, then brought her some proposed her to be his wife. The beautiful accepted his proposal and soon they married.

One day, lahitole told his wife that he had go to the forest to collect rattan. His wife insisted to accompany him but he did not let her go with him. To keep herself if busy Lahitole’s wife wondered over the house amd by chance she found her lost selendang kept very carefully in a bamboo tube. She felt very happy but at the same time very disappointed to know her husband’s unfairness. She soon wear the selendang and flew away to the heaven leave her husband behind.

Lahilote got home happily because at that time he succeeded in collecting a great deal of rattan. But soon he got very much disappointed to know that his wife had flown away and the bamboo tube where he had kept the selendang was empty. At that very difficult moment, suddenly came a wise Polahi (a certain tribe living in the forest) man who gave him a piece of magic rattan. He told Lahitole that the rattan could bring him to the heaven. Eventually, Lahilote succeeded to fly to the heaven and meet his beloved wife. Lahitole was allowed to stay in the heaven.

 

After some time, when his wife was looking for lice Lahilote’s head, she happened to see some garying hairs among his. Soon she sprang up and got away from her startled husband. She told him that no one with graying hair is allowed to stay in heaven. Upon his questions, she told her husband: “Love fades away when you get a graying because here in heaven you are no more than a shadow as soon as you get a piece of graying hair.”

Broken-heartedly, Lahilote got down from the heaven making use of a piece of board. He swore: “From this point of Pohe beach up to the border of the shroud to cover my dead body, my left foot-print will be printed forever.”

At the moment we can find a stone in the beach of Pohe, in the Province of Gorontalo with a foot-print stamped on it. The locals believe that is the foot-print of Lahilote.

6. Where is the origin of the legend above?
a. Java
b. Sumatra
c. Borneo
d. Celebes
e. Maluku
Answer: b

7. What is the function of the “Selendang” wore by fairies?
a. It is the fairy’s tool to ascend to heaven.
b. It is a tool for fairies to attack human.
c. It makes the difference between human and fairy.
d. It is the fairies’ shield towards mantra.
e. It can boast the power of the fairies.
Answer: a

8. What did fairy think about gray haired human?
a. It is worth to be loved.
b. It is not worth to be loved.
c. They are weak.
d. Their love has faded.
e. They make a mess.
Answer: b

9. What kind of tense used in the text above?
a. Simple present tense
b. Simple past tense
c. Present perfect tense
d. Simple future tense
e. Past perfect tense
Answer: b

10. What is the purpose of the text above?
a. To amuse the reader.
b. To retell the writer’s experience about lalihote.
c. To persuade people to come to Gorontalo.
d. To present two different arguments regarding the Gorontalo.
e. To advertise Gorontalo.
Answer: a

The following text is for number 11-19.

My brother, sisters and I went to spend our holiday in Bali. Each of us should ride the car at least three hours. It was the last week of December 2008. We Left Solo on Saturday afternoon. We also didn’t forget to bring our camera. On Sunday morning we arrived in Gillimanuk. We dropped for one day at my uncle’s house. They had prepared breakfast when we arrived at his house. We had rice and “ayam betutu”; really it was very hot but delicious.

On Monday we went to Denpasar Firstly we visited “Sanur” Beach. As it was still early in the morning we could see the sunrise. We also prayed some moment on the sand then we looked for a hotel because we have no relative who stayed there.

On that day we also visited “Kuta” Beach, Garuda Wisnu Kencana” and also “Sukawati” Market. We had our lunch on the way when we felt hungry. At night we also enjoyed “Barong” Dance. Something that we never forgot was taking pictures at any tourist resort.

One the last day we visited “Sangeh”. Where we could see many monkey. Many of them are still wild and they sometimes bite visitor, from here we went straight to “Bedugul” lake, we went around it by a small boat to see some temples at the other side. Unfortunately, it was raining so hard that we all so wet. We changed our clothes there because we could also buy clothes at the shop near the lake. Really it was so wonderful that I promise I want to visit Bali again next time.

11. Whet is type of the text above?
a. Report
b. Explanation
c. Description
d. Narrative
e. Recount
Answer: e

12. The communicative purpose of the text above is….
a. to tell the readers about writer’s holiday in Bali
b. to inform the readers where Bali is
c. to discuss the writer’s holiday
d. to amuse the readers by telling the trip to Bali
e. to explain the readers in detail about the holiday
Answer: a

13. When did the trip happen?
a. Last week
b. Last week of December 2009
c. Last week of august 2008
d. Last week of December 2008
e. Every week
Answer: d

14. Who drove the car?
a. The writer
b. The writer’s brother
c. They drove in turn
d. The writer’s sister
e. The driver
Answer: c

15. Where did they drop first?
a. At Sanur Beach
b. At their uncle’s house
c. At Kuta Beach
d. At Sangeh
e. At Bedugul Lake
Answer: b

16. The first sentence function as….
a. orientation
b. re-orientation
c. complication
d. event
e. a thesis
Answer: a

17. The last sentence function as….
a. orientation
b. re-orientation
c. complication
d. event
e. a thesis
Answer: b

18. To tell the condition as what they are the writer mostly expresses them in….
a. passive voice
b. modals
c. past tense
d. present tense
e. direct speech
Answer: c

19. The generic structure of the text above is….
a. orientation, event, re-orientation
b. goal, material, steps
c. event, orientation
d. identification, resolution
e. orientation, steps
Answer: a

20. Wening: Hi Astrid, have you …. your homework from Miss now?
Astrid: No, I haven’t. How about you?
Wening: I haven’t too. I am still confused.
a. do
b. does
c. did
d. doing
e. done
Answer: e

The following text is for number 21 and 22

Ivan: HI Dendi. I phone you last night but you didn’t pick up the phone. What were you doing at that time?
Dendi: Emmm I’m sorry. I didn’t hear it. My phone was in silent mode.

21. When did Ivan phone Dendi?
a. Last night
b. Tomorrow night
c. Yesterday afternoon
d. Last evening
e. A month ago
Answer: a

22. Why couldn’t Dendi hear the phone?
a. His phone wast lost
b. His phone was in silent mode
c. He disliked his phone
d. He didn’t want to receive a phone
e. His mother took his hand phone
Answer: b

The following text is for number 23-25

Iin: Hey …. (23) you been have here one hour ago?
Nanik: I had been here before you …. (24).
Iin: Sorry, I …. (25) late.
Nany: Okay, no problem.

23. a. have
b. has
c. had
d. was
e. were
Answer: c

24. a. call
b. calls
c. calling
d. called
e. call up
Answer: a

25. a. am
b. is
c. are
d. was
e. were
Answer: a

 

The following text is for number 26-30

Presentation was not a big deal for me. I have done it so many times without flaw. However, last week presentation was a big different. That Wednesday, I should perform presentation in front of the owner of the company. That was the first time for me to stand up in front of the highest person in my company. I got a little nervous but I can keep myself calm because had prepared everything.

The opening was run out without problem. I had the confidence and I was sure the materials are checked. Unfortunately, I made mistake when I was played the video. I supposed to play video about our research in the next construction constructions site but the video I played was my kitty playing a yarn ball. People were suddenly laughing that time.

I was so embarrassed. I apologized, and quickly changed the video. The laughing last long until my boss stop it. I was so blessed that my boss is very kind person. He smiled and asked me to continue my presentation. Apparently, my boss love cat so the video did not bother him much. Thankfully, the rest of the presentation was run well without problem.

26. When did the event happen?
a. Sunday
b. Monday
c. Thursday
d. Wednesday
e. Tuesday
Answer: d

27. What did the writer feel about that experience?
a. happy
b. angry
c. afraid
d. embarrassed
e. Scared
Answer: d

28. What happened to the video?
a. It changed into the cat video
b. The writer forgot o bring it
c. The video was broken
d. The video stopped abruptly
e. The video contained with violent materials
Answer: a

29. What kind of tense used by the writer above?
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense
d. Past future
e. Future perfect tense
Answer: c

30. Why did the writer feel calm?
a. because he had prepared it
b. Because calmness is the key
c. Because it has to
d. Because calm can save his job
e. The writer was asked to be calm by the owner
Answer: a

The following text is for number 31-35.

Mr. Blackie story

A farmer owned a buffalo which was strong and jet black. He called him “Mr. Blackie”

Mr. Blackie was lazy and the only wanted to eat and do as little work as possible. Every morning, the farmer rode and his back to his rice fields. Mr. Blackie helped him plough his field. After working for several hours under the hot sun, the famer returned home at mid-day to take his meal. Mr. Blackie bathed in his water-hole. Mr. Blackie did not work in the afternoon. The famer allowed him to eat grass. At night, Mr. Blackie self comfortably in a small stable next to the farmer’s house, with a roof over his head. Mr. Blackie, however ran away to eat grass, while the farmer was not looking. One day, Mr. Blackie trod on the tail of a quail which was sitting quietly in its nest in the grass. The quail jumped several feel into the air.
“Cheh! Why can’t you be more careful? You trod on my tail.”
“I don’t care,” replied Mr. Blackie. “You shouldn’t make your nest in my grass.”

 

Soon the quail and Mr. Blackie were quarrelling and shouting at each other.
“This is my field,” said the quail.
“But the grass in it belongs to me,” answered Mr. Blackie.

The quail kicked Mr. Blackie in the mouth so hard that all his top teeth fell out. (That is why buffaloes never have top teeth to this day)

The quail then flew away. But it could not fly very well because its tail had been pulled off by Mr. Blackie. (That is why quails do not have tails)
Not long afterwards, Mr. Blackie was resting under a tree after a hard morning’s work. It was mid-day and the farmer had gone home. Suddenly, a wild ox appeared.
Mr. Ox was Mr. Blackie’s old friend. He had run away from his owner.
“Why do you work so hard? Why don’t you run away with me? We shall be able to eat grass and play together all day. You won’t have to plough rice fields for that silly old farmer.”
“Where can we go?” asked Mr. Blackie.
“Oh, don’t worry about that,” answered Mr Ox, “I know a secret place in the forest where no one can find us.”

They both ran off together, uphill, downhill, and across stream until they reached a green field hidden deep in the forest.

The farmer looked for Mr. Blackie everywhere. At last, he saw some hoof marks left by him. He followed them into the forest. After walking a long way, he saw Mr. Blackie with his friend Mr. Ox eating grass in a field. Mr. Blackie did not know the farmer was there. The farmer tied a rope with a noose on it across a path leading from the field and went home. When he turned later in the day, he saw that Mr. Blackie had been caught in the noose. Mr. Ox ran away as soon as he saw the farmer coming. (That is why there are still wild oxen in the jungle)

The farmer was very angry with Mr. Blackie, “Is this the way repay my kindness?” he cried. “I’ll tie you up with rope through you’re your nose so that you won’t be able to run away in future.” (That is why buffaloes have a hole through their noses)

He had no more trouble with Mr. Blackie after that. Every morning, he rode on Mr. Blackie’s back to his rice fields. In the afternoon, he tied Mr. Blackie by a rope through his nose to a post in his stable.

31. What kind of animal had by the farmer?
a. a cow
b. a chicken
c. a hen
d. a deer
e. a buffalo
Answer: e

32. Who is Mr. Blackie’s friend?
a. Mr. Ox
b. Mr. Goat
c. Mr. Cock
d. Mr. Quail
e. Mr. Deer
Answer: a

33. What is the name of the text above?
a. recount text
b. narrative text
c. analytical exposition text
d. hortatory exposition text
e. review text
Answer: b

34. What was Mr. Blackie doing when the farmer found him?
a. He was eating grass
b. He was crying
c. He was begging to God
d. He was making a pie
e. He was having a conversation
Answer: a

35. Why didn’t the quail have a tail?
a. Because it had been pulled by Mr. Blackie
b. Because it had been bitten by a crocodile
c. Because it had been eaten by an Ox
d. Because the farmer threw him with a hoe
e. Because that’s what quail looks like
Answer: a

 

B. Use the perfect tense to fill in the blank using the same time period (past, present, future) as the sample.

Example:
Joan licks the popsicle. (present tense)
Joan has licked the popsicle. (present perfect tense)

1. Eric took piano lessons.
Erick …. piano lessons since he was ten years old.
Answer: has taken.

2. Tara raises as many children as she can.
Tara …. as many children as she can.
Answer: has risen.

3. Bill, on the other hand, will join the Coast Guard.
Bill, on the other hand, …. the Coast Guard.
Answer: has joined.

4. Alyssa gives a drawing to each for her friends.
Alyssa …. a drawing to each of her friends.
Answer: has given.

5. Chickens pecked at bugs and fruit in the garden.
Chikens …. at bugs and fruit in the garden.
Answer: has pecked

The following text is for number 6-10

One Christmas in 2007, I was joining a final test try out at school. It was held from 8 a.m. to 2 p.m. One of my schoolmates, Rini, asked me for accompanying her to the bus stop. When we arrived there, suddenly the heavy rain fell down from the sky. Rini suggested me to go home soon while she was entering the bus.

It was still raining when I was home. The rain did not stop and became bigger when the night had come. People were standing in front of their house, hoping that the flood would not come. In the middle of the night, I got news that South Purwodadi had been drowned.

The next day, Purwodadi had become a flood area. All activities were paralyzed. No one went for work or school because the land had been covered by flood. However, I thank God for not allowing the flood entered my house. Even my house had been changed into an emergency kitchen. It was so crowded there. I and my father took a walk around the center market and Central Purwodadi. All that we could see was water and water. At night, the flood looked like a beautiful ocean with the moon light on it. I felt as if was one of the passengers of Titanic who was sailing on the sea.

Finally, the flood was starting to decreased in the next morning. I and my family cleaned our front yard together. That was the greatest flood that I had ever experience in my hometown.

6. The date of the food is….
Answer: December 25th 2007

 

7. The writer went home by….
Answer: Bus.

8. The writer’s home is in….
Answer: Purwodadi.

9. All Activity was paralyzed due to the….
Answer: Flood.

10. The flood started to decreased in….
Answer: Next Morning.

C. Read the following text and then answer the questions!

The Terrible of Sunday

Last week was a terrible day for me. My cousin and I were playing football in front of the house to spend time with us.

First, it was really fun until I kicked the ball too strong, so the ball leaded me to the window and broke the window. When we wanted to escape, all off a sudden we all heard a loud voice. After that, the owner of the house came out of the fence, he yelled at us. We are very afraid of her, but we do not know what to do. Then, one my cousin told us to run, we all ran, and suddenly we heard the sound of skin. Then we know that home owners allow dogs to chase us. And we were struggling to run as fast as her as we can.

But, I fell down so the dog managed to capture me and bit my leg. It really hurts me. Then the dog ran back into the house. My cousin took me to the doctor and told my parents. In the end, the doctor said that I was exposed to rabies. Then I was hospitalized for one week more.
That’s a terrible day of the week for me, may not happen to me again in this next week Sunday.

Questions:
1. What is the title of the story above?
Answer: Sunday terrible.

2. When was it happening?
Answer: Last week.

3. Why last week was a terrible day for the author?
Answer: For kicking the ball to strong, so that the ball is kicked into the window and broke the window.

4. Who is shouting?
Answer: The owner of the house.

5. What is said to be the cousin of the author?
Answer: To run.

6. Who is pursuing the author and his friends when run?
Answer: Dog pawnbroker.

7. What happens when a dog chasing the author?
Answer: The dog caught, and biting the author.

8. Who brought author to the doctor?
Answer: The writer’s cousin.

9. What the doctor said at the author?
Answer: The doctors said that the author was exposed to rabies.

10. How long was author hospitalized?
Answer: A week

 

Sumber: umar-danny.blogspot.com